002-thymus-vulgaris

Tymiánová koupel nohou

Schvátila mě viróza. Ze dne na den ucpané dutiny, bolest hlavy, kloubů, křížovky i beder. A tak jsem na sobě vyzkoušela trik s koupelí nohou. Do rána se stal zázrak. Tady je tedy návod na tymiánové kouzlo. 

neroli

5 olejů proti stresu

Už za jednu vteřinu dokážou správně zvolené éterické oleje měnit vaši náladu. Jsou proto ideálním pomocníkem při stresových situacích. Ať už vás čeká porada v práci, nepříjemné jednání, zkouška ve škole nebo náročná cesta. 

hermanek

Heřmánek pravý – Matricaria chamomilla

Heřmánek je všelék. A v podobě éterického oleje je vhodný i pro ty, kteří na něj jinak mají alergii. Pro děti vyrobte 0,5 procentní roztok, pro dospělé až 3 procentní a máte skvělého pomocníka proti bolestem, modřinám, teplotám, podlitinám, úzkostem…. Je totiž úžasně hojivý po všech stránkách. 

salvea_sclarea

Šalvěj muškátová – Salvia sclarea

Moje olejová favoritka. Voní krásně květinově, ale ne lacině. Olej, který by měla mít ve sbírce každá žena. Vyrovnává hladinu hormonů a pomáhá se všemi ženskými obtížemi. Zlepšuje premenstruační syndrom, reguluje menstruaci a usnadňuje menopauzu.

damask-rose-flower-rosa-damascena-003

5 olejů pro ženy

Menstruace, těhotenství, porod, přechod… Éterické oleje mohou na cestě životem provázet dívky, milenky, matky i stařeny. Jsou ženy jasmínové a jsou ženy růžové. Kam patříte vy?

DSC_9523

Kde se berou éterické oleje?

Éterické oleje se z rostlin většinou destilují vodní parou. Právě proto voní krajina v Provence v červenci a srpnu omamnou vůní levandule nebo můžete ve Skotsku vidět přímo na polích heřmánku velká destilační zařízení. 

1

Jak na virózu s aromaterapií?

Éterické oleje vám pomohou se zbavit doma bacilů. Dávejte je do aromalampy, odpařovačů nebo difuzéru jako prevenci. Nasaďte je naplno, když vás přepadne viróza! 

eucalypty

Eukalypty proti nachlazení

Eukalypty jsou jedničkou při nachlazení, rýmách nebo bronchitidách. Varianta citriodora dokáže během pár desítek minut snížit horečku. Vybírejte ale opatrně. Důležitý je latinský název rostliny. 

bolest_hlavy

Aromaterapie a migrény

Aromaterapie je skvělým pomocníkem těch, kteří trpí migrénami. Při akutních stavech můžete ihned použít inhalační tyčinku nebo čichací sůl. Při masáži pak pracovat s krční páteří a oslabenými játry, které většinou bolest způsobují. 

oleje

Jak poznat kvalitní éterický olej?

V aromaterapii je snad nejdůležitější, aby použité éterické oleje byly kvalitní. Tedy přírodní. Jak je správně nakoupit? A na co si dávat pozor? Na lahvičce vždy hledejte český a latinský název, zemi původu a informaci o tom, že se jedná o 100% éterický olej.

sychrave pocasi

Koupel pro sychravé počasí

V tomto mlhavém počasí se nemůžu zahřát, ani kdybych u topení seděla celý den. Těším se proto na večerní vanu. Dneska jsem do ní přidala éterické oleje z mateřídoušky a citronu. A byl to balzám na duši. Teď už jen horký čaj s medem a šup do peřin.

bolest-zad

Aromaterapie a bolesti zad

Aromaterapeutická masáž éterickými oleji dokáže při bolestech zad divy. Díky jemným hmatům se svaly, nervy a spojení kostí uvolní a celý účinek zesiluji byliny, které pronikají do tkáně, kde hojí, ulevují a prokrvují. Pro zesílení účinku používám jemné baňkování, které tělo prohřeje a olejům pomůže dostat se do hlubších vrstev.